Рушник Національної Єдності України Рушник Національної Єдності України

Опубліковувач Опубліковувач

«Повернутися

Презентація Рушника Національної Єдності у Львівській області

 

20-21 січня 2012 р. на запрошення екс-посла України в Канаді Ігоря Осташа проведено презентацію «Рушника Національної Єдності» у Львівській області.

Зберігач «Рушника Національної Єдності» Степаненко Микола та автор ідеї створення цього рушника Степаненко Тамара 19 січня привезли «Рушник Національної Єдності», фотовиставку, яка висвітлює хід вишивання по Україні та за кордоном у м.Стрій.

20 січня у  будинку культури «Папірник» м.Жидачів був розгорнутий «Рушник Національної Єдності», фотовиставка і одночасно зразки сучасного одягу з елементами української вишивки. Микола Степаненко розповів про акцію, рушник, його узор, який розкриває у символах і знаках історію і культуру нашої землі від мезенського часу до сьогодення.

Про рушники, акцію, нашу культуру розповіли І.Осташ,, Т.Степаненко, місцеві активісти. Особливо цікавою була розповідь майстрів, які вишивали «Рушник Національної Єдності» у Львові ще у 2007 р. п.Віри Нагірної, Любові Камінської та Людмили Хлопоніної.

У Будинку культури «Просвіта» м. Ходорів та музеї «Верховина» м.Стрий презентація пройшла з дискусіями та колядками. А у м.Моршині на зустріч прийшла донька Кирила Осьмака  - Надія, яка взяла участь у презентації, розповіла про наступне свято Злуки і Свободи.

Коли «Рушник Національної Єдності» привезли у Клуб народної діяльності с.Дуліби там, чекаючи рушник, вже співали і танцювали місцеві художні колективи. Під оплески переповненого клубу був розгорнутий рушник. Люди з захопленням слухали про акцію «Рушник Національної Єдності», єдність нашого народу, його високу і давню культуру. Виступали місцеві  активісти і прості селяни, були пісні, колядки і сльози радості.

Ці п’ять презентацій ще раз показали - «Рушник Національної Єдності» нікого не залишає байдужим. Знайомлячись з рушником, люди знайомляться з історією і культурою тих, хто жив тисячі років тому, хто передав нам свій досвід, свою любов до рідної землі.