Рушник Національної Єдності України Рушник Національної Єдності України

Опубліковувач Опубліковувач

«Повернутися

Пояснення що до авторства РНЄ

Пояснення
щодо авторства та власності
„Рушника Національної Єдності"

У зв‘язку з тим, що виникають питання авторства „Рушника Національної Єдності", та хто його власник, вимушений дати пояснення:
1. Автором полотна є Андрощук Є.О., яка разом з сім'єю виростила коноплі, зробила нитки і само полотно, яке 13.05.2007 р. у її доньки придбало ТОВ «Український Сувенір».
2. Автором ідеї вишити великий рушник у всіх регіонах України є Степаненко Т.В., яка і втілювала в життя цю ідею.
3. Автором тексту концепції всеукраїнської культурно-мистецької, громадсько-політичної Акції „Рушник Національної Єдності" є Петренко В.М..
4. Назву Акції запропонував В.В. Юричко.
5.Автором основи композиції узору „Рушника Національної Єдності" є Теліженко О.В., яка розробляла композицію при допомозі наукового консультанта п. Мельничука Ю., це розглядалося неодноразово і затверджено оргкомітетом Акції 15 травня 2007 року.
Кальку, наколку на полотні та зарисовку на папері композиції „Рушника Національної Єдності" у П.П. „Творча майстерня О.В. Теліженко" замовило і викупило ТОВ „Український сувенір" 01 червня 2007 року (договір №300/15-07).
Цю композицію (узор) „Рушник Національної Єдності" згідно концепції, яку підписала О.Теліженко та Ю.Мельничук доповнили (змінили) Л.Пілюгіна, В.Штельмах, І.Смолякова члени національної спілки майстрів народного мистецтва, Л.Орел - етнограф заслужений працівник культури з В.Максим, С. Верговським та група представників кримськотатарського народу на чолі з Х.Кіпчановою. Ці зміни (доповнення) зафіксовані протоколами оргкомітету Акції.
6. Автором технології і самого фарбування ниток є Мамут Чурлу (нитки виробництва Чернігівської фабрики). Пофарбовані нитки викупило ТОВ „Український сувенір"
7. Скриню з петриківським розписом для зберігання рушника весною 2007 року замовило ТОВ „Український сувенір" у Центрі народного мистецтва „Петриківка". Цю скриню 18.12.2007 р. подарував (оформляється) ВАТ „ДМКД" (генеральний директор О.В. Дубина).
8. Вишивало рушник 1051 особа безкоштовно, ще тисячі людей співали над рушником, зустрічали його, допомагали морально і матеріально. Акцію
підтримало більшість ОДА, особливо їх Управління культури, творчі центри.

Враховуючи це, вважаю, що:
1. Автором „Рушника Національної Єдності" є Народ України.
2. Формально „Рушник Національної Єдності" зараз є власністю ТОВ „Український сувенір", але після погашення боргів (затрат) по його вишиванню, Рушник може бути переданий Благодійному фонду „Український рушник" і завжди буде народним рушником. Він буде презентований у всіх областях та діаспорах.
Наша мрія - щоб був створений музей чи філія Українських рушників, де і буде демонструватися „Рушник Національної Єдності"


Виконавчий директор
Акції „Рушник Національної Єдності"
Генеральний директор
ТОВ „Український сувенір" М.Л. Степаненко