Вітаємо! Вітаємо!

Шановні відвідувачі!

На цьому сайті колективи ТОВ "Український Сувенір" та майстерні Український Одяг підготували добірку матеріалів про Українські Рушники. Ми намагатимемось регулярно поповнювати розділи з історії рушників, традицій, що пов'язані з цим унікальним для нашої країни оберегом. Також мі би хотіли запропонувати Вам фотогалерею сучасних та старовинних рушників, що було зібрано за довгі роки пошуку та відновлення мистецтва ткання та вишивання традиційних рушників.

 

 

Окремим розділом пропонуємо інформацію про Рушник Національної Єдності України, що сягає довжини у 9 метрів та вишивався на протязі 2 років. Участь у вишиванні цього оберега України прийняли понад 1300 вишивальниць з усіх регіонів України та діаспор США, Канади, Італії, Німеччини, Польщі та Румуніі.

Новини Новини

  • Записи

Опубліковувач Опубліковувач

«Повернутися

Семантика українського рушника

Семантика української вишивки


Одиниця виражається найчастіше в центральному мотиві, чи сюжеті до яких належить „Дерево життя", восьмикутна зоря, чи восьмипільний мотив. Символіка їх зводиться до зображення Єдиного творця, одиниця - це сонце, центр, який зв'язує все воєдино. Одиниця є основою всього життя, всіх чисел.
Двійка позначає світ полярних норм, дуальність, у східній традиції - інь і янь. У геометричних орнаментах основу найчастіше складає падуцей - подвійна спіраль, одна нитка якої символізує еволюцію (прогрес), а друга - інволюцію (регрес). Сюди ж належить двобічна симетрія Дерева, пара птахів обабіч нього, парні мотиви і симетрія у вишиванках взагалі.
Трійка на особливому місці і належить до ряду священних чисел - З, 7, 12, 60. З - це символ троїстості природи Універсаму (Небо, Земля, Людина). Трійця - три суті.
Четвірка, Священна Тетрада найчастіше постає в геометричних мотивах квадрата, ромба, перехрещеного ромба.
Священна Тетрада - це чотири формотворчі стихії - Вогонь, Повітря, Земля і Вода. Все живе, що можемо бачити на фізичному плані, а результат їхньої роботи, матеріалізація ідеї Творця. Тому більшість геометричних узорів складається з чотирикутників, оскільки вони відображають матрицю творення, втілення ідеї на матеріальному рівні (плані).
П'ятірка - це число Людини, як в окультній традиції Сходу, так і Заходу. Пряма пентаграма символізує Дух (вершина п'ятипроменевої зірки) і його владу над чотирма стихіями. Композиція із 5 ромбів має назву „геральдичний вузол".
Шість , як подвоєння трійки символізує втілення Божого Плану на Землі. Взаємопроникнення двох трикутників і утворення в результаті цього шестикутної зірки, також виражає цю ідею в геометричних узорах. Це символ єднання Макрокосм оса - Бога і Мікрокосмоса людини. Трикутник, спрямований вершиною донизу, символізує собою Божественний Дух, що сходить на Землю та Людину. Трикутник вершиною Догори - це символ Людини, що прагне до неба, до духовної та фізичної досконалості.
Сім - число, що повсюди зустрічається в природі і належить до ряду Священних чисел. Усі світі видимі і невідомі проявляють себе як семирічні . Сім кольорів. Сім наб, сім основних духовних центр - чакр у людини.
Вісімка, як і шістка, символізує проникнення двох світів - духовного і матеріального. У геометричних мамонтах проявляються, як
восьмикутна зірка, або „рожа" „Вісімка" символізує космічну гармонію, рівновагу всіх речей.
Дев'ять - число повної досконалості, в ньому містяться всі числа від 1 до 9. Це число посвячення в таємниці життя, смерті і переродження. Це число високої розумової і духовної активності.
Десять - це Божественна повнота, воно означає повний шлях життя. Знак десятки складений з одиниці, що означає Буття, та з нуля, що виражає Небуття, тобто воно містить у собі Дух та Матерію.
Дванадцять - це дгажина, одне у Священних чисел, досконале число, символ закінченості. Це 12 космічних законів буття, 12 знаків Зодіаку, 12 місяців у році, 12 годин дня і ночі, 12 апостолів та ін.
Виноград - Завдяки був символом родючості, плодючості, нескінченності (вічності), пізніше став символом християнства. Ікона „Ісус Христос - виноград" і слова Христа зі святого письма „Я є лоза виноградна". Виноград єдина з усіх рослин, яка найбільше вбирає сонячної енергії і зберігає її в ягодах тривалий час. (дивитись рушники з цим символом)
Дуб - Символ довголіття, еталон міцного здоров'я, чоловічої краси. В українців дуб ототожнюється з деревом життя. Вишиваючи листочки дуба, ми тим самим налагоджуємо невидимі зв'язки нас з цією рослиною.
ЛІЛЕСЯ (КРИН) духовного життя, його є символом чистоти, досконалості.
Восьмикутна зірка („повна рожа") - Цей символ означає Бога, Сонце, Зірку, Рік. Челядницька зоря. 8-кутну зорю ще називають Зіркою Матері. В іконографії образів Богородиці над чолом і на плащі мафорії найчастіше зображуються 8-кутні зорі. Ікона „Неопалима купина" - зображення богородиці у двох чотирикутниках.
Восьмипроменева зірка утворюється накладанням прямого хреста (символ чоловічого начала, Сонця) і косого хреста (символ жіночого начала, Місяця). Поєднання цих начал дає всьому життя. Зірка це є символ самої природи.
Ромб - символ священної тетради - один із символів Матерії у динаміці. (дивитись рушники з цим символом)
Квадрат - матерія статична. В духовній іпостасі ромб - „душа в ойрасі". В народній термінології квадрат і ромб у більшості культів зображують Землю, а тому здавна вважаються знаками благополуччя, матеріального багатства, достатку.