Вітаємо! Вітаємо!

Шановні відвідувачі!

На цьому сайті колективи ТОВ "Український Сувенір" та майстерні Український Одяг підготували добірку матеріалів про Українські Рушники. Ми намагатимемось регулярно поповнювати розділи з історії рушників, традицій, що пов'язані з цим унікальним для нашої країни оберегом. Також мі би хотіли запропонувати Вам фотогалерею сучасних та старовинних рушників, що було зібрано за довгі роки пошуку та відновлення мистецтва ткання та вишивання традиційних рушників.

 

 

Окремим розділом пропонуємо інформацію про Рушник Національної Єдності України, що сягає довжини у 9 метрів та вишивався на протязі 2 років. Участь у вишиванні цього оберега України прийняли понад 1300 вишивальниць з усіх регіонів України та діаспор США, Канади, Італії, Німеччини, Польщі та Румуніі.

Новини Новини

  • Записи

Опубліковувач Опубліковувач

«Повернутися

Рушник у НАБіП

15 березня в рамках загальнобібліотечної програми Тижня філософії життя відбулась презентація Рушника Національної Єдності та зустріч авторів його сворення - подружжям Степаненків, Тамари та Миколи із студентською молоддю НУБіП України.

Довідка: Перше вишивання Рушника відбулося ще у 2007 році у Запорізькій області на острові Хортиця.

Усього колективних вишивань було 48, зокрема шість — у діаспорах Польщі, США, Канади та Молдови.

Загалом Рушник подолав уже близько 80 тисяч кілометрів

Узор розробила українська художниця Олександра Теліженко, яка заклала в нього всі необхідні важливі коди та знаки. Довжина Рушника складає дев’ять метрів. Ця цифра не випадкова. За нумерологією, вона є цифрою достатку.

За словами Миколи Степаненко, на Рушнику зображено три потужні періоди.

Це минуле, сьогодення і майбуття. Минуле на рушнику представляє Трипілля, Київська Русь. Сьогодення на ньому — це Дерево життя, на якому є 27 квіточок, що символізують адміністративно-територіальний поділ України. Майбуття представляють зірки та космос.